zaterdag 26 maart 2016

Jambon: "Maar 1 persoon schuldig aan aanslagen: Poetin!"

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) heeft de aanslagen van Brussel geanalyseerd. "Er kan maar één verantwoordelijke aangeduid worden en dat is Rusland!"

Want het was een Rus die als eerste een zelfmoordaanslag uitvoerde, tegen Tsaar Alexander II in de 19e eeuw. Had Rusland dat geheim gehouden, dan zouden de strijders van IS nooit op het idee gekomen zijn zichzelf op te blazen. Aangezien de Russische zelfmoordterrorist zijn aanslag niet heeft overleefd, blijft er voor de minister geen keuze: Poetin moet voor het gerecht getrokken worden.

Terreur bestrijden niet nodig

De oppositie schreeuwt van de parlementsbanken dat daarmee de terreurdreiging niet zal afnemen. Maar dat vindt de minister van Veiligheid niet nodig. "Het gaat enkel om het gevoel. Daarom sturen we meer para's op straat, terwijl iedereen weet dat die geen aanslagen kunnen voorkomen. Maar het geeft de mensen het gevoel dat we de zaken kordaat aanpakken."

Ook zijn ontslag dient enkel voor dat gevoel. "Als ik echt zinnens was mijn ontslag aan te bieden, was ik wel naar de koning gestapt. Want die kan mijn ontslag wél aanvaarden, premier Michel (MR) niet. In ieder geval ben ik de onschuld zelve. Alles wat goed loopt is dankzij mij. Alles wat fout loopt is de schuld van ambtenaren, agenten, vluchtelingen, moslims, socialisten, Walen en Russen!"